Master-slave stekkerdozen

Sluipverbruik van elektrische apparaten kost consumenten gezamenlijk jaarlijks miljoenen euro’s en dat is echt zonde van energie en het milieu. Een master-slave stekkerdoos kan dit voorkomen. Maar wat is sluipverbruik precies? Sluipverbruik is het elektrische verbruik van een apparaat dat in stand-by stand staat. De stand-by stand van bijvoorbeeld een televisie of computer is reuze gemakkelijk in gebruik. Bij een tv hoef je maar op een knop van de afstandsbediening te drukken om de tv aan te zetten. Bij een PC hoef je maar een toets van het toetsenbord in te drukken om de PC uit de slaapstand te halen. Hiervoor is het wel nodig dat een deel van het apparaat blijft werken om continue naar de commando’s van de afstandsbediening of toetsenbord te luisteren. Dat deel van het apparaat blijft dus elektriciteit verbruiken en dat heet sluipverbruik.

Sluipverbruik beperken of voorkomen met een master-slave stekkerdoos

Omdat sluipverbruik altijd laag is, is dit voor korte periodes niet zo’n probleem. Maar over langere tijd loopt het totale energieverbruik door sluip- of stand-by verbruik flink op. Zeker als je het sluipverbruik van meerdere apparaten bij elkaar optelt, kan dit over een jaar een merkbare invloed hebben op je energierekening. Het is dus de moeite waard om het stand-by of sluipverbruik van apparaten zo veel mogelijk te beperken. Het sluip- of stand-by verbruik van een apparaat kan helemaal naar nul teruggebracht worden door het apparaat volledig uit te schakelen. Dit kan door een PC of TV helemaal uit te zetten. Door de ontwikkeling van de techniek hebben veel apparaten geen hoofdschakelaar meer. De eenvoudigste oplossing is de stekker van het apparaat uit het stopcontact trekken. Dat is natuurlijk niet de handigste manier, want zodra je het apparaat weer wilt gebruiken moet je weer een stekker inpluggen die ook nog eens vaak op een onhandige plaats zit. Dit kan een stuk handiger door het gebruik van een master-slave stekkerdoos die ervoor zorgt dat randapparatuur van een PC helemaal uitgeschakeld wordt zodra de PC zelf in stand-by modus staat. Zonder gedoe en (meestal) met slechts een enkele handeling.

Een master-slave stekkerdoos kopen

Een master-slave stekkerdoos zorgt ervoor dat randapparatuur van een PC automatisch wordt uitgeschakeld zodra de PC uitgezet wordt. Denk bij randapparatuur bijvoorbeeld aan je PC monitor, je printer, luidsprekerboxen en andere apparaten die stroom blijven verbruiken ook al worden ze op dat moment niet gebruikt. Het verbruik van de apparaten kan gemeten over een jaar flink oplopen. Een master-slave stekkerdoos zorgt dat al deze randapparatuur altijd netjes helemaal uitgeschakeld wordt zodra je je PC uitschakelt. De elektronica in de master-slave stekkerdoos meet continu of er via het master stopcontact elektriciteit verbruikt wordt. Komt het verbruik onder een drempel die je als gebruiker van de master-slave stekkerdoos zelf kunt instellen, dan schakelt de master-slave stekkerdoos de slave stopcontacten helemaal uit. Hierdoor wordt voorkomen dat randapparatuur in stand-by modus blijft staan en zo onnodig elektriciteit verbruikt. Een master-slave stekkerdoos heeft een instelmogelijkheid met draai- of drukknop waarmee je kunt instellen bij welk drempelverbruik via het master stopcontact de slave stopcontacten uitgeschakeld moeten worden. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor details.

Aan-en-uitschakelaar

Een master-slave stekkerdoos heeft een centrale aan-en-uitschakelaar waarmee de stekkerdoos zelf helemaal uitgeschakeld kan worden. Op deze manier kun je handmatig alle apparaten die aangesloten zijn in een keer uitschakelen. Zo zorg je er ook voor dat de elektronica in de master-slave stekkerdoos zelf geen energie verbruikt. Handig als je voor langere tijd afwezig bent, bijvoorbeeld voor een vakantie. Een master-slave stekkerdoos heeft vaak ook een of meer ongeschakelde stopcontacten. Deze zijn handig voor apparaten die je permanent aan wilt hebben staan. Een goed voorbeeld hiervan is je Internet modem, dat ook voor VOIP telefonie gebruikt wordt. Om telefoongesprekken te kunnen ontvangen moet dit modem altijd aan staan, ook al gebruik je je PC verder niet. Een overspanningsbeveiliging beschermt tegen spanningspieken die via het elektriciteitsnet binnen kunnen komen. Deze pieken kunnen de goede werking van PC, laptop of randapparatuur verstoren of zelfs je dure apparatuur beschadigen. De overspanningsbeveiliging zorgt dat deze spanningspieken worden geblokkeerd, zodat ze de goede werking van je apparaten niet kunnen verstoren, waardoor de kans dat je apparatuur beschadigd wordt vele malen lager is dan zonder het gebruik van een master-slave stekkerdoos met overspanningsbeveiliging.

Extra opties van een master-slave stekkerdoos

Een master-slave stekkerdoos met kinderbeveiliging is in een huishouden met kinderen een must. De kinderbeveiliging zorgt ervoor dat kinderen niets in de aansluitbussen van de stopcontacten van een master-slave stekkerdoos kunnen steken. Wil een kind iets in een stekkerbus stekken, dan zorgt een mechaniek in de master-slave stekkerdoos ervoor dat dit niet mogelijk is. Alleen wanneer er een stekker in de master-slave stekkerdoos wordt gestoken die gelijktijdig op het mechaniek in beide stekkerbussen drukt, wordt het beveiligingsmechanisme ontgrendeld en worden de beide stekkerpennen toegelaten. Het maximaal vermogen van een master-slave stekkerdoos geeft de som van het maximale vermogen van de apparaten aan die op een dergelijke stekkerdoos aangesloten mogen worden. Bij gebruik voor een PC met randapparatuur kom je niet snel in de buurt van dit maximale vermogen. Op sommige apparaten staat niet het opgenomen vermogen, maar het opgenomen ampèrage (bijvoorbeeld 10 ampère). Het opgenomen vermogen is eenvoudig te berekenen door het met de netspanning te vermenigvuldigen. In Nederland is de netspanning 230 volt. Het opgenomen vermogen bij 10 ampère wordt dan 10 A x 230 V = 2300 Watt. Met een beetje oefenen bereken je zo zelf snel en gemakkelijk alle waardes die je nodig hebt.

Vragen en advies

Heb je vragen over een master-slave stekkerdoos, heb je vragen over welke van onze standby killers te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Alles overzichtelijk en duidelijke informatie. Snelle levering." 9,2
Perfect "Duidelijke website, snelle levering, niet te duur, en topservice." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links