Tijdschakelaars

Met een tijdschakelaar kopen bespaar je energie. Door huishoudelijke apparaten bijvoorbeeld op nachtstroom te laten werken, betaal je voor het gebruik van elektrische apparaten nog maar de helft van het geld. De aanschaf van een tijdschakelaar betaalt zich snel terug bij apparaten met een hoog energieverbruik, zoals wasmachines, wasdrogers en vaatwassers. Een tijdschakelaar is daarnaast ook ideaal voor het aan- en uitschakelen van verlichting als je niet thuis bent. Hierdoor wordt bij passanten de illusie gewekt dat er altijd iemand thuis is. Dit verlaagt de kans op inbraken aanzienlijk. Er zijn nog veel meer toepassingen met een tijdschakelaar mogelijk.

Werking van een schakelklok

Een tijdschakelklok is een schakelaar en klok in één. De klok zet de schakelaar op van te voren ingestelde tijden aan of uit. Een bekende uitvoering is de mechanische tijdschakelaar. Dit type is eenvoudig en de werking is voor iedereen snel te doorgronden. De tijdschakelaar bestaat uit een soort krans die aangedreven wordt door een klein elektromotortje dat de krans in exact vierentwintig uur een omwenteling laat maken. Ruitertjes op de krans zorgen voor het in- en uitschakelen van het stopcontact op de tijdschakelaar. Voordelen van een mechanische schakelklok: eenvoudig in installeren en eenvoudig in gebruik. Er zijn ook nadelen. Bij uitval van elektriciteit stopt het motortje in de klok en loopt de klok niet meer gelijk. Bij elektriciteitsuitval van meer dan een paar minuten zul je de schakelklok weer opnieuw op tijd moeten zetten. Een mechanische schakelklok houdt ook geen rekening met zomer- en wintertijd. Bij het ingaan van de zomer- en de wintertijd zul je de schakelklok handmatig op de juiste tijd moeten instellen. Een mechanische schakelklok is niet op de minuut nauwkeurig in te stellen. De resolutie van de schakelruiters is 15 minuten. Dit houdt in dat je een apparaat met een nauwkeurigheid van circa 15 minuten kunt in- en uitschakelen.

Schakelklok in gebruik nemen

Bepaal wanneer je een apparaat in en uit wilt schakelen. Stel je wilt een wasmachine alleen gebruiken op nachtstroom en je hebt vanaf 9 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtend nachtstroom. Zet de ruitertjes op de schakelkrans vanaf 21 uur tot 7 uur op aan. Zet alle andere ruitertjes op uit. Kijk hoe laat het is en draai de krans van de tijdschakelaar tot dat de tijdaanduiding van de schakelklok de actuele tijd aangeeft. Steek de schakelklok in het stopcontact en steek daarna de stekker van de wasmachine in de schakelklok. Laad nu de was in de wasmachine en stel alles in zoals je gewend bent. Zet de wasmachine aan. Zodra het negen uur ‘s avonds is, schakelt de schakelklok de wasmachine aan en maakt gebruik van het voordelig tarief van nachtstroom. Het instellen van een digitale schakelklok vergt wat meer geduld, maar heeft als voordeel dat de tijdschakelaar tot de minuut nauwkeurig is in te stellen. Vaak zit er een ingebouwde accu in de digitale schakelklok. Hierdoor worden instellingen en de actuele tijd bewaard en bijgehouden zodat de schakelklok na stroomuitval alle geprogrammeerde acties netjes op tijd blijft uitvoeren.

Tijdschakelaar digitale opties

De schakelopties die je tot je beschikking hebt zijn bij een digitale klok groter dan bij een mechanische schakelklok. Er is vaak een optie om schakelacties op specifieke dagen van de week te programmeren. Beschik je door de week van 21-7 uur over dag- en nachtstroom, dan kun je ook in het hele weekend van het lage tarief gebruikmaken. Met een schakelklok digitaal met een weekendprogramma kun je dit allemaal in één keer programmeren, zodat een apparaat door de week van 21-7 uur ingeschakeld wordt en in het weekend de hele dag gebruikt kan worden. Zo bespaar je automatisch energie zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen. Bij een digitale schakelklok voer je de tijd en schakelpunten in via drukknoppen, terwijl je via een digitale display feedback krijgt over wat je doet. Bij dit type schakelklok is het belangrijk om voor gebruik de gebruiksaanwijzing te lezen, zodat je een goed overzicht krijgt van de mogelijkheden en hoe je deze kunt instellen. Het is ook handig om een notitieblok te gebruiken en daarin de schakeltijden te noteren die je in de digitale schakelklok wilt programmeren. Bewaar de notitie samen met de gebruiksaanwijzing.

Veiligheid van een tijdschakelaar

Elke klok heeft een maximaal schakelvermogen. Let bij het gebruik van een tijdschakelaar stopcontact op het maximale vermogen van de tijdschakelaar en van het apparaat dat je aansluit. Het vermogen van het apparaat dat je aansluit mag het maximale vermogen van de tijdschakelaar nooit overschrijden. Soms wordt op apparaten niet het maximale vermogen maar het maximale ampèrage aangeven. Je kunt het maximale ampèrage van een tijdschakelaar eenvoudig herkennen door het maximale vermogen te delen door de netspanning. Deze is in Nederland 230 volt. Een tijdschakelaar met een maximaal vermogen van 3500 Watt mag maximaal 3500 / 230 = 15,2 ampère aan- en uitschakelen. Voor een tijdschakelaar van 3600 Watt is dit 3600 / 230 = 15,6 ampère. Afhankelijk van het type tijdschakelaar kan deze een handbediening schakelaar hebben. Met deze schakelaar kun je het aangesloten apparaat onafhankelijk van het schakelprogramma aan- en uitzetten. Wil je een tijdschakelaar buitenshuis gebruiken, bijvoorbeeld voor het in- en uitschakelen van tuinverlichting? Kies dan een tijdschakelaar die spatwaterbestendig is. Bij deze schakelklok is de schakelkrans door een kapje beschermd. Het stopcontact van de tijdschakelaar is beschermd door een verend klepje. Zorg bij buitenshuis gebruik altijd ervoor dat er nooit regenwater in de schakelklok kan lopen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een tijdschakelaar, heb je vragen over welke van onze schakelaren te kiezen of wens je een meer technische vraag te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Alles overzichtelijk en duidelijke informatie. Snelle levering." 9,2
Perfect "Duidelijke website, snelle levering, niet te duur, en topservice." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links