Energiemeters

Met een energiemeter of stroomverbruikmeter kun je kijken hoeveel energie een apparaat verbruikt. Wil je weten wie de grootverbruikers in je huis zijn en hoeveel deze precies verbruiken, koop dan een energiemeter. Een energiemeter is een handig apparaat dat je in een stopcontact steekt. Steek de stekker van het apparaat waar je het verbruik van wilt meten in de energiemeter en stel de energiemeter in volgens de gebruiksaanwijzing. Je kunt ook het verbruik van meerdere apparaten meten, bijvoorbeeld van koelkast en vriezer gezamenlijk. Gebruik hiervoor een verdeeldoos die je in de energiemeter steekt en waar je de te meten apparaten op aansluit.

Energiemeter kopen voor het meten van sluipverbruik

Een energiemeter stopcontact is handig om te meten hoe hoog het sluipverbruik van een apparaat is. Je kunt zo snel apparaten met een hoog sluipverbruik opsporen en deze van een tussenstekker met schakelaar voorzien, zodat je het sluipverbruik voorkomt. Hiermee kun je flink besparen op je energierekening. Met een energiemeter kun je giswerk uitsluiten en daadwerkelijk meten wat het normale en het sluipverbruik is van een apparaat. Je kunt ook meten wat de kosten van het gebruik van een apparaat zijn. Wil je weten hoeveel het sluitverbruik van een apparaat precies is? Wil je weten hoeveel geld je dit jaarlijks kost? Koop dan een digitale energiemeter of stroomverbruikmeter. Met een energiemeter kun je het sluipverbruik opmeten en precies zien hoeveel geld het sluipverbruik van een apparaat kost. Meet het sluipverbruik over een bijvoorbeeld een week en vermenigvuldig de uitkomst met 52 weken om het sluipverbruik per jaar te bereiken.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik is het verbruik van een apparaat wanneer dit in stand-by modus staat. Veel moderne apparaten zoals tv, vaatwasser en PC hebben een stand-by stand. Dit is bijzonder handig wanneer je een apparaat met een afstandsbediening aan en uit zetten wil. Een PC start veel sneller op vanuit zijn slaap of stand-by stand waardoor het gebruiksgemak verhoogd wordt. Om naar de commando’s van een afstandsbediening of toetsenbord te luisteren is het wel nodig dat een deel van het apparaat aan blijft staan. Dit deel is verantwoordelijk voor het stand-by of sluipverbruik van een apparaat. Als je een apparaat even niet gebruikt is dit geen probleem, omdat het stand-by of sluipverbruik laag is. Gebruik je een apparaat lange tijd niet, dan is het handig om het apparaat helemaal uit te schakelen. Dit kan met een tussenstekker met schakelaar of door de stekker van het apparaat uit het stopcontact te trekken. Dit laatste is op de lange duur redelijk omslachtig, vandaar dat oplossingen zoals een tussenstekker vaak voorkomen.

Energiemeter opties

Je kunt niet alleen het directe vermogen meten, maar ook het totale verbruik over langere tijd. Met het totale energieverbruik kun je ook meten hoeveel het gebruik van een apparaat kost. Hiervoor voer je de kosten per kilowatt in en de energiemeter rekent zelf uit wat de kosten van het verbruik van het aangesloten apparaat zijn. Met een stroomverbruikmeter kun je meerdere grootheden meten. Naast het directe energieverbruik in Watt kun je ook de spanning in Volt, het stroomverbruik in ampère en de frequentie van het lichtnet in Hertz meten. Een energiemeter is bijzonder geschikt om te kijken wat de elektriciteitskosten zijn van bijvoorbeeld een enkele wasmachine wasbeurt. Zet na installatie van de energiemeter de energiemeting op nul en start de wasmachine. Lees nadat de wasmachine de hele was heeft gedaan af hoeveel energie verbruikt is. Heb je de prijs per Kilowattuur op de stroomverbruikmeter ingesteld, dan kun je de elektriciteitskosten per wasbeurt meteen nauwkeurig aflezen.

Dag- en nachttarief

Veel energieaansluitingen in Nederland zijn voorzien van een dubbel telwerk of een digitale meter met meerdere digitale kanalen voor het meten van het dag- en nachtverbruik. De tijden voor het inschakelen van het nachttarief variëren en zijn afhankelijk van de netbeheerder. Op sommige plaatsen heb je al vanaf negen uur ‘s avonds nacht- of daltarief en op andere plekken is dit pas vanaf elf uur ‘s avonds. Op zaterdag en zondag heb je vrijwel overal voordelig daltarief. In je energiecontract kun je vaak kiezen of je gebruikmaakt van het dag- en nachttarief of dat je kiest voor een enkel tarief. Dit kan alleen als je energieleverancier dit faciliteert en als je een dubbel telwerk in je elektriciteitsmeter hebt. Hou er bij het instellen van de Kilowattuurprijs rekening ermee hoe laat je het verbruik wilt meten en of dan het dag- of het nachttarief geldt.

Veiligheid energiemeter of stroomverbruikmeter

In de omschrijving van de energiemeter op deze webshop staat het maximaal vermogen van de energiemeter aangegeven. Dit is het maximale vermogen dat op de energiemeter aangesloten mag worden. Het is belangrijk om het maximale vermogen nooit te overschrijden. Sluit je meerdere apparaten gelijktijdig op de stroomverbruikmeter aan, tel dan het opgegeven vermogen van alle apparaten bij elkaar op en kijk of dit kleiner of gelijk is aan het maximale vermogen van de stroomverbruikmeter. In een gezin met kinderen is elektrische veiligheid van apparaten een van de allerbelangrijkste eigenschappen. Heb je kinderen, kies dan altijd voor een energiemeter die een kinderbeveiliging heeft. Een stroomverbruikmeter met kinderbeveiliging kun je herkennen aan de groene of rode indicatoren in de stekkerbussen. Een kinderbeveiliging in een energiemeter zorgt ervoor dat kinderen geen kleine, scherpe dingen in de aansluitbussen kunnen steken. De klepjes van de kinderbeveiliging blijven gesloten als een kind iets in een van de bussen probeert te steken. Wordt er een stekker in het stopcontact van de stroomverbruikmeter gestoken, dan drukken de beide pennen van de stekker gelijktijdig op beide klepjes van de kinderbeveiliging. Hierdoor wordt het mechaniek ontgrendeld en kan de stekker normaal in het stopcontact van de energiemeter wordt gestoken.

Vragen en advies

Heb je vragen over een energiemeter, heb je vragen over welke van onze types energiemeter te kiezen of wens je een meer technische vraag over een stroomverbruikmeter te stellen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Alles overzichtelijk en duidelijke informatie. Snelle levering." 9,2
Perfect "Duidelijke website, snelle levering, niet te duur, en topservice." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links